Gå tilbage

Energiselskaber vil gerne opkøbe landbrugsjord for at opføre solpaneler og vindmøller, ofte som optionsaftaler.

Stærkt stigende efterspørgsel på landbrugsjord

- Den gode økonomi i landbruget har øget efterspørgslen på landbrugsjord og landbrugsejendomme. Da udbuddet af ejendomme samtidig er blevet mindre, har det betydet, at priserne er steget kraftigt, siger ejendomsmægler Morten Hindkjær, EDC Videbæk.

Der er blevet flere interesserede købere af landbrugsjord og landbrugsejendomme. F.eks. er større industrivirksomheder interesserede i at opkøbe landbrugsjord for at forbedre deres CO2 regnskab ved skovrejsning og som en langtidsinvestering med det formål at sikre byggematerialer i fremtiden.

- Vi oplever også energiselskaber, der gerne vil købe landbrugsjord for at opføre solpaneler og vindmøller. Her er der ofte tale om optionsaftaler, fortæller ejendomsmægler Morten Hindkjær, EDC Videbæk, og fortsætter: - Vi møder utroligt mange landmænd, der har tegnet en optionsaftale på leje- eller salgs-
vilkår, hvis et projekt bliver realiseret. Det er nærmest et rent cowboyland. Samtidig er det dog en meget lille andel af projekterne, der rent faktisk bliver til noget.

Pengestærke investorer

Der ses også stigende interesse fra pengestærke investorer, der opkøber jord som en pengeanbringelse. Investorerne udlejer typisk derefter jord og bygninger. Det ses også, at investorerne er med til at få unge landmænd i gang, da det i dag for de unge kan være svært at spare nok op til selv at købe en landbrugsejendom.
Der er også en tendens til, at stadig flere af de rigeste og største erhvervsfolk landet over opkøber landbrugsjord personligt.

Naturstyrelsen opkøber jord

- Naturstyrelsen køber nu jord landet over til lavbunds- og naturprojekter. Her er der ofte også tale om yderligere opkøb til jordfordelingsprojekter, siger Morten Hindkjær.

 

"Priserne på landbrugsjord og landbrugsejendomme er steget mellem 25 og 50 procent inden for det seneste halvandet til to år."

 

Der tales ofte om, at der fortsat er mange, der flytter fra landet ind til de større bysamfund. Det ses dog også nu i stigende omfang, at mange i byerne har fundet ud af, at der er dejligt ude på landet.

- Det startede i forbindelse med Corona, hvor mange blev trætte af at sidde i deres lejlighed. Men tendensen er forsat efter Corona. Mange vil gerne ud at dyrke deres egne grønsager og nyde den friske luft, siger Morten Hindkjær.

Stigende priser på jord

Priserne på landbrugsjord og landbrugsejendomme er steget mellem 25 og 50 procent inden for det seneste halvandet år.

- Priserne på landbrugsjord og landbrugsejendomme svinger meget lokalt. Prisen afhænger f.eks. af jordtypen og hvor store arealer, der er tale om. Men efterspørgslen er steget rigtig meget, siger Morten Hindkjær.

 

Diskretionssalg

Står du med en ejendom, der ikke skal offentligt til salg? Mange kunder foretrækker diskrete salgsløsninger, og årsagerne hertil er talrige. Genkender du dig selv i nogen af de følgende punkter, kan et diskretionssalg være den ideelle løsning for dig:

  • Diskretion er vigtig for dig for at skærme dine medarbejdere og samarbejdspartnere mod bekymringer.
  • Du foretrækker, at dit salg forbliver en hemmelighed for offentligheden for at bevare ejendoms- eller virksomhedens fortrolighed.
  • Du har brug for fleksibilitet i forbindelse med tidspunktet for ejendomsoverdragelse.
  • Du ønsker, at vi hjælper med at tilpasse salgsprocessen, så du har kontrol over både tempo og retning, så du er sikker på at salget sker efter dine præmisser.

Sælg ejendom